dagelijkse foto in 2017
 
26 december 2017

26 december 2017

midwinterhoornblazen

Midwinterhoorn blazen in Twente.

Een van de bekendste eeuwenoude traditionele gebruiken die Twente rijk is, is het midwinterhoornblazen. Menig Tukker heeft thuis het houten blaasinstrument goed bewaard. Traditioneel mag er vanaf de 1e Adventszondag op de midwinterhoorn worden geblazen tot en met Driekoningen (6 januari). De eerste keer blazen op 1e Advent wordt ook wel ‘anbloazn’ genoemd, het ‘afbloazn’ is logischerwijs de laatste keer op Driekoningen. Het midwinterhoornblazen door verschillende personen tegelijkertijd kan als een hoorspel worden gezien. De ‘roep’ van de ene blazer wordt beantwoord door de andere. De ‘bloazers’ blazen om beurten, dit is ook het geval wanneer er met een groep wordt geblazen. Het midwinterhoornblazen is opgenomen op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Het geluid van de midwinterhoorn wordt ’n oaln roop (de oude roep) genoemd. De klanken van ’n oaln roop zijn het best wanneer het vriest en het weer droog is, het mystieke geluid reikt dan tot vele kilometers. Het geluid van de midwinterhoorn wordt zelfs spookachtig wanneer de klanken weerkaatsen tegen een bevroren vijver of ondergrond. Voor het optimale geluid gebruiken sommige ‘bloazers’ de midwinterhoorn bij een waterput die als ‘klankkast’ voor het geluid dient.

 

 

3 Comments

  1. Interessante info, en een mooie foto.
    1e Advent is ook de eerste dag dat de ster voor de ramen mag hangen en 6 januari moet deze weer verwijderd worden, dus gelijk met de midwinterhoorn blazers.

Comments are closed.